De vluchtelingenstroom lijkt oneindig en komt van verschillende kanten. Europa is verdeeld over de aanpak, Duitsland is loyaal, maar ook in Nederland komen duizenden vluchtelingen binnen die de reis van hun leven maakten, alles op hebben gegeven en een nieuw leven willen opbouwen in een vreemd land en andere cultuur.

Jezus was zelf een vluchteling, net als koning David. 20150907 vluchtelingenwerkZe vluchten voor hun leven. Abraham, Isaak en Jacob waren economische vluchtelingen. De Bijbel roept ons op op te komen voor de verdrukten en te zorgen voor de vluchtelingen. (Deut 24)

Nu zijn er weinig vluchtelingen die Albanië als land verkiezen om een nieuw bestaan op te bouwen. Maar in Nederland is er werk genoeg te doen. Wat je kunt doen is bidden voor hen, een petitie tekenen voor een warm welkom, spullen inzamelen, maar wellicht belangrijker is om tijd opzij te zetten en hen te helpen om te integreren in de Nederlandse cultuur en hun Jezus liefde te laten ervaren.

Tijdens de reis van hun leven keken ze waarschijnlijk verschillende keren de dood in de ogen. Hun aanmelding in Nederland is een herstart, en kost veel tijd, moeite en frustratie. Wonen in het buitenland kost veel energie en uit ervaring kunnen we zeggen dat hulp van lokale mensen enorm belangrijk is voor het leren van de taal, cultuur en de weg. Stichting Gave heeft goede tips om hen te helpen. Hieronder meer gave-info voor contacten in de eigen wijk.

Lijkt het u iets om uw wereld uit te breiden met multiculturele contacten? In Nederland wonen zo’n 100.000 vluchtelingen met status. Eén van hen kan bij u in het dorp of in de wijk wonen. We helpen u graag om contact met hem of haar te leggen.

Bewogenheid
Een groot deel van vluchtelingen wil graag meer contact met Nederlanders. U spreekt geen Arabisch en hebt geen verstand van andere culturen? Geen probleem, een bewogen hart en verwondering voor de dingen die anders zijn, is de beste houding. Leren gebeurt in het vluchtelingenwerk vooral door te doen. Welke gaven of talenten u ook hebt, er is bijna altijd wel een mogelijkheid om deze voor vluchtelingen in te zetten.

Relatie
In het werk met vluchtelingen is relatie de basis. Gewoon de vluchteling bezoeken, samen thee drinken, luisteren en investeren. In het eerste jaar dat een vluchteling status heeft, krijgt deze begeleiding van stichting Vluchtelingenwerk. Dit betreft ondersteuning bij alle praktische zaken die geregeld moeten worden. U kunt een grote rol spelen in het uitbreiden van de contacten van de vluchteling. Gewoon als vriend(in) die met de vluchteling optrekt.

Hoe kom je in contact met vluchtelingen  /Contact opbouwen met een vluchteling in uw omgeving

Hopelijk inspireer ik u via deze blog om (samen met anderen) tijd apart te zetten en te investeren in levens van ontheemden. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het je leven verrijkt en dat je een hoop lol kunt beleven samen!

Reageren