Hoe je geluk kan meten is mij een raadsel, maar ik ben gezegend met een driedubbel portie geluk als ik de kranten mag geloven.
Ai ziet, hoe goed, hoe lief’lijk is ’t, dat zonen van ’t zelfde huis, als broeders, samen wonen zegt Psalm 133. We mogen dat vaak letterlijk ervaren zoals afgelopen weekend. We werden gewekt rond half acht door wat nagebootste autogeluiden. De oudste heeft de jongste uit zijn bed getild en zijn slaapzak afgeritst. De vier jongens spelen in goede harmonie op twee vierkante meter samen met de Lego. ’t was genieten toen ik rond acht uur uitgeslapen opstond en even om het hoekje van de kinderkamer keek en de jongens samen zag spelen.
Twee moeders raken aan de praat in de speeltuin. Eentje heeft vier jongens her en der in de speeltuin rondbanjeren; de andere heeft er maar eentje in de zandbak. Laatstgenoemde vraagt aan de moeder-van-vier: ‘Tsjonge, ik weet echt niet hoe je het doet met vier jongens, die ene put mij in z’n eentje al uit’. Logisch, antwoordt de andere moeder, ‘jij doet het werk van drie broers’. Bron: famme
Geluk in Albanië
In Albanië ben je het gelukkigst als je twee kinderen hebt en dan het liefst een jongen en een meisje. Ze kiezen voor weinig kinderen vanwege de hoge kosten die kinderen met zich meebrengen. Kinderen moeten immers het beste van het beste krijgen. Als we als gezin over straat lopen, tellen ze regelmatig onze koters; ‘kater djem?! Vier jongens?! Marshallah! Moge God je geluk geven’ zeggen ze dan. Ze hebben respect of vinden het maar roekeloos en onverantwoord gedrag, zo’n schare kids. Want dat kan je toch niet betalen?!
’t mag wat kosten
Kinderen kosten inderdaad geld. Bakken met geld. Alleen het is de vraag hoe je het aan je het geld besteed. Betalen ze zelf hun studie, of hebben ze een bijbaantje? Hoe vaak krijgen ze nieuwe kleren (of zit je in het kledingzakken circuit en dragen ze ook wel eens wat van hun broers?!) en lang leve marktplaats, waar veel goede producten, goedkoop te verkrijgen zijn. Sommige kostenposten zoals voedsel worden steeds groter, met name bij jongens als ze ouder worden, maar geld is bij ons nooit een belemmering geweest bij de kinderwens. Geld is voor ons bijzaak.
Inlegkunde
Ik heb het altijd al geweten, maar nu is het echt wetenschappelijk bewezen dat gezinnen met vier kinderen het gelukkigst zijn. Laat ik nu zelf uit een kwartet-boys gezin komen én zelf een kwartet boys gezin hebben. Dubbel portie geluk. En dan komen we ook nog uit het top-geluksland Nederland. Weliswaar is het onderzoek uitgevoerd in Australië, maar wie wil er nu niet gelukkig zijn, dus het onderzoek is ook op Nederlanders van toepassing 😉 Inlegkunde noemen we zoiets toch?!
Bron: Vrouwenblog Famme.nl schreef over grote-gezinnen-geluk, en het AD ook.
Lees verder bonus: De 20-voordelen van veeel kinderen