Het boek Johannes Post heb ik van mijn ouders gekregen en gaat over Johannes die bijzonder moedig was en aan de wieg stond van een verzetsnetwerk ten behoeve van de onderduikers.

20150827 cover johannes postDe geboren Drent was een bijzonder man met fijngevoeligheid, overtuigingskracht en leiding gevende capaciteiten. Er zijn twee boeken over hem geschreven een levensroman van Anne de Vries en een meer realistisch boek Johannes Post, exponent van het verzet. De levensroman heb ik na twintig jaar uit de kast gehaald en weer eens gelezen.

Het is een zeer christelijk boek, welke vaak de Bijbel aanhaalt, mede omdat Johannes het niet zozeer een strijd vond van Duitsland tegen Nederland, maar meer een geestelijke strijd van een hogere orde. Het duivelse Derde Rijk moest verdreven worden en hij ervoer dat God hem tot dit verzetswerk riep. Hij kon niet niets doen en zijn gaven en talenten zette hij volledig in. Het boek is in ouder Nederlands geschreven en vertelt zijn levensverhaal, ook van voor de oorlog.

Vele overvallen en verzetsacties werden door hem gecoördineerd. Een overval op de weteringschans, een gevangenis in Amsterdam, werd hem fataal in juni 1944. Hij werd opgepakt en later met andere verzetsmensen gefusilleerd op 38-jarige leeftijd. Op zijn grafsteen staat: ‘God vergist zich niet’.

Bekijk meer over Johannes Post op Wikipedia of over de rol van het dorp Nieuwlande ten tijde van de 2e WO. Het andere boek, exponent van het verzet, wil ik graag ook nog eens lezen. Morgen meer over zijn rol destijds en hoe wij dat nu zouden doen?!

20150824 bord Verzetsheld_J._Post

 

 

Reageren