Onderweg in de auto zag ik iemand die twee dozen over de vangrail mikte in het lokale beekje. Ik toeterde en haalde mijn schouders op als non-verbaal protest. Een paar kilometer daarvoor was ik gestopt bij een wegrestaurant, waar twee verse vuilniszakken in de rivier werden opengereten door een herdershond, die de inhoud als ontbijt gebruikte.

20150822 wildkamperen met Elias (26)Eerder had ik een prachtige nacht doorgebracht met mijn zoontje op een strandje bij een klein stuwmeertje. Heerlijk om zo in de natuur te kunnen wildkamperen en te genieten van Gods schepping. Terwijl we door het struikgewas een weg terug baanden richting de bewoonde wereld kwamen we tientallen flesjes tegen, schoenen, blikken en ander plastic zooi. Net zoals bij andere Albanese bergbeekjes, wordt de ongerepte natuur wreed verstoord door de rivier die voor veel Albanese dorpjes fungeert als vuilniswagen, met alle gevolgen van dien voor de lager gelegen gebieden.

20150502 walking to  guri i cjapit (73)

Vervuild vanaf de bron
In een nationaal park bij Korce, hoorden we kettingzagen het loflied bezingen op de illegale boomkap. In het park was halverwege een bergbron die zeer koel water spuugde. De schoonheid hield na een meter op want daar begint de afvalberg al. We verzamelden tientallen petflessen in een paar minuten. Waar zijn we mee bezig, dat het bij het begin, de bron al vervuild is?!

Wat moet ik doen?!
In Nederland prikte ik regelmatig ons fietspaadje achter leeg op afval die met name de jeugd achter liet, maar tegen deze afvalstroom kan ik niet tegenaan prikken en het irriteert me mateloos. Moet ik er iets mee? En wat zou dan efficiënt en effectief wezen?! Moet ik een beweging opstarten en mensen mobiliseren, bordjes bij natuurgebieden aanbrengen, meer afvalbakken plaatsen, apart afval gaan inzamelen, een papier briketten fabriek beginnen, een opinie artikel schrijven? Want de thematiek gaat me aan het hart en er is hier nog een wereld te winnen.

Gedrag
Het lastige is dat het aan de ene kant om gedrag van de Albanezen gaat. En gedrag is moeilijk te beïnvloeden. Daarnaast moet de overheid meer aanbieden, maar lokaal en nationaal milieubeleid is er wel, maar heeft weinig aandacht volgens mij.

compostkringKlein beginnen
Enfin, het milieu vraagstuk prikkelt me behoorlijk en zet me aan het denken. Laatst heb ik samen met mijn Vlaamse collega Marleen bij het bejaardenhuis twee compostringen gemaakt, zodat ze groen afval kunnen gaan scheiden van het gewone afval in het bejaardenhuis. Dat schijnt al een afvalvermindering te zijn van vijftig procent! Het begin is er.

Lees ook een andere blog over Albanees afval

Reageren