Deze herder kwam ik tegen in het Gramozit gebregte op 2200 meter hoogte. Hij wijdde en leidde zijn schapen in grazige weiden, waar af en toe nog een strookje sneeuw te zien was.

Heel zijn leven is Tomi Belo herder en al 25 jaar trekt hij voor vijf maanden naar dit gebergte om te zorgen voor zijn 1200 schapen. In 13 dagen legde hij 270 kilometer af, van het zuidelijkste puntje van Albanië, Konispol (tegenover Korfu) naar het Gramosit gebergte.

herder GramozitHonden en medewerkers
Met zijn drie honden heeft hij een haat-liefde verhouding en anders om. Ze hebben elkaar nodig om elkaar te beschermen, want wolven komen in dit gebied nog voor. Hij heeft twee medewerkers in dienst en slaapt in een tentje gemaakt van plastic zeil.

Verdeeld hart
We ontmoeten hem bij een kudde van 400 schapen en 300 lammeren. Elk jaar verkoopt hij in oktober één derde van zijn veestapel, 400 stuks. Dat levert hem € 27.000 op, waarvan hij de pachtkosten €4500 voor vijf maanden weide-berggrond kan betalen, net als zijn medewerkers. Daarna keert hij terug met de kudde naar Konispol. Zijn hart is verdeeld, omdat hij beide plekken lief heeft.

Niet bang
Bang uitgevallen is hij niet. Toen mannen met wapens kwamen om net als in Lazarat wiet te gaan verbouwen op zijn plekje in de bergen jaagde hij ze weg. Anders was hij aansprakelijk voor de drugsteelt, met alle gevolgen van dien.

Goede herder
Tomi vind dat hij het mooiste beroep van de wereld heeft, ook al leeft hij afgezonderd. Door het gesprek met hem komen herders uit de Bijbel zoals David, Abraham en Jezus tot leven. Beste een mooi en tegelijkertijd pittig beroep. Het is een voorrecht om Tomi te ontmoeten.

Jij kan Tomi ook ontmoeten en zijn verhaal horen tijdens de Albanië experience. We zullen hem bezoeken, net als het prachtige bergmeer.

Reageren