Afval scheiden gebeurd in Albanië mondjesmaat, het merendeel van het afval belandt ongesorteerd op de vuilnisbelt. Mijn scheidingsdrift heeft het tot nu toe gewonnen van de Albanese wegwerpcultuur met als resultaat veertien bananendozen vol met oud papier. Maar wat doe je ermee?!

Al twee jaar lang had ik in mijn achterhoofd een plannetje om een papierpers (briquette press) te maken van houten balken. Een uitgebreide tekening met beschrijving had ik ontvangen van een collega zendeling, hout en lak had ik gekocht om aan de slag te gaan, mede door goede instructievideo’s op internet.

20150723 briquette-log-maker-greenTotdat ik door ging googlen en terecht kwam bij de eco paper log maker. Een soort van baksteenpers voor papierpulp. Nu hoefde ik de pers niet zelf te maken. Via marktplaats werd er eentje aangeschaft en meegenomen door mijn ouders die op bezoek kwamen.

Terwijl mijn vader het oude papier in kleine stukjes scheurde, hadden we goede gesprekken. De snippers werden met water in een emmer gedaan. Na twee dagen staan ging het papier lekker soppen en persten we van de papierdrap papieren bakstenen/briketten.

Inmiddels heb ik 85(!) briketten gemaakt van het verzamelde oud papier en karton. We gaan ze binnenkort testen, of ze goed droog zijn en hoelang ze branden (schatting is 1-2 uur). Daarna gaan we zelf gebruiken tijdens de koude winter en geven we ze weg ter inspiratie, onder andere via de lokale voedselbank.

In Nederland is het niet noofzakelijk, je moet een kachel hebben en oud papier wordt goed gerecycled. Op youtube zie je veel video’s uit Oost Europese landen. Wil je toch zelf aan de slag? Hieronder enkele tips:

  1. Papier is makkelijker te persen dan karton.
  2. Laat het papier twee dagen in een emmer met water staan, het liefst in de zon.
  3. Roer af en toe door de brei heen voor goede smurrie.
  4. Druk de paper pers niet te hard aan, anders vervormt hij.
  5. Zorg dat je een werkt boven een afvoerputje, want er komt best veel drapwater vanaf.
  6. Je kan papierdrap mixen met zaagsel, maar dat maakt de blokken wel brozer.
  7. Zorg voor een leuke layout, een oud Donald Duckje, krant uit een ander land of inpakpapier als cover. Het oog wil immers ook wat 😉
  8. De zwarte pers is standaard, ik denk dat de groene versie robuuster is

Reageren