Afgelopen week lag opeens de helft van de kersenboom van de buren in de tuin. Afgebroken ’s nachts, terwijl het niet eens stormde. Ik bood mijn hulp aan, een mooie manier om kennis te maken met de buurvrouw. Immers beter een goede buur dan een verre vriend.

IMG_5542In het Jip en Janneke Albanees maakte ze duidelijk dat de tak van zes meter uit haar mooie kersenboom was gevallen. Die conclusie had ik zelf ook al getrokken en Fran(ien vond dat ik haar moest helpen met de kettingzaag. Toen ik de machine liet zien, riep ze gelijk ‘hajde’ wat ‘kom’ betekend. Ik pakte mijn beschermingsset zoals een zaagbroek en gehoorbescherming en de ladder, zodat ik de achtertuin van de buren in kon.

Nummer twee
De tak was een makkie en binnen een half uur in stammetjes. Toen gaf de buurvrouw aan dat er ook nog wel een dode boom omgezaagd mocht worden. De zeven meter boom had brede slingerende vertakkingen. De doom was behapbaar voor mij, maar als enthousiast amateur zager moest ik wel een goede wig zagen en de boom in de goede richting laten vallen. Gelukkig viel de boom goed, raakte mijn kettingzaag niet klem en zaagde de stam in mootjes. Gratis en voor niks.

De buurvrouw bedankte me hartelijk, ik bedankte haar voor de kersen van de omgevallen tak en zij liet haar drie tuin schildpadden zien. We hebben nu minder schaduw in de achtertuin.

de kinderen verzamelen de kersen.
de kinderen verzamelen enthousiast de overgebleven kersen.

Nog niet af
De volgende dag keken we even over de afscheidingsmuur heen en de buurvrouw zwaaide en wenkte en riep ‘benzin’. Ik dacht dat het een bedankje was voor het zagen van gisteren, maar ze vond dat de overgebleven takken nog verder verzaagd moesten worden. Was ze vrijmoedig of was dit een gevalletje ‘als je haar een vinger geeft, neemt de ze hele hand.’ Om geen ruzie te krijgen, haalde ik weer de m’n Westerink-kettingzaag en broek en ladder tevoorschijn en hielp haar nog een keertje.

Vervolg?
De stam van de tien meter hoge kersenboom is nu flink uit balans, doordat de tak is afgeknapt en staat krom. Ik kan aanbieden om de boom in te gaan en ‘em in evenwicht te zagen bovenin, maar dat is best risicovol, kost me tijd en energie of ik kan wachten totdat de boom is omgevallen, met het risico dat het haar huis en/of ons houthok beschadigd. Een lastig dilemma, wat zal ik doen?! Adviezen zijn welkom.

Reageren