In Albanië zijn er nog veel beroepsgroepen die in Nederland al lang uitgestorven zijn. Veel beroepen spelen zich af op straat.

1) de melkboer, elke ochtend rijden er veel mannetjes op fietsen en brommertje rond met melkflessen. De melkflessen zitten in kratjes of in handgemaakte spijkerbroek-tassen. De nog warme melk wordt bij hun vaste afleveradresjes bezorgd.

2) de straatveger, geen bezemwagen, maar met een kruiwagen, rieten bezem en veger en blik wordt de straat schoongeveegd. De straatbesproeier (een vrachtwagen uit 1960) doet het met name in de wintermaanden goed en sproeit over het wegdek een laagje water tegen het stof.

20150625 Albanese beroepen3) De straatverkoper, ze hebben een stalletje aan de kant van de weg, vaak zelf gebouwd en bieden snoepgoed, chips en sigaretten aan. De ballonverkoper in de stad verkoopt wat klein kinderspeelgoed. Soms kun je jezelf ook laten wegen.

4) Geldwisselaars, Hun eigen kantoortjes, zo groot als 6 m2, staan dicht bij elkaar en ze hebben veelal dezelfde koers.

5) Houthakkers lopen met hun bijl op hun nek door de straten en vragen bij stapels hout of ze het mogen kloven en/of stapelen. Deze seizoensarbeiders hebben vaak een superscherpe kloofbijl.

 

Reageren