Waarom ben ik rijk en zijn anderen arm?
Waarom kan ik naar school en zijn anderen analfabeet?
Waarom kan ik meerdere keren per jaar op vakantie?

Ik vind het is niet eerlijk!

Dat gevoel van onrecht hebben we regelmatig nu wij in Albanië wonen en de Albanese cultuur steeds beter leren kennen. Waar we in Nederland ‘Jan modaal’ waren, zijn we hier ‘rijke stinkerds’.

Harde verhalen
Laatst was ik (Ja:ro) in een ‘gekraakte fabriek’ en hoorde ik het hartverscheurende verhaal van de moeder van de achtjarige Suela. Ze is bezig met haar tweede huwelijk, maar haar man zit in de gevangenis omdat hij Suela’s halfzus heeft verkracht. Toen de zus in haar huwelijk pas eerlijk was over haar incest verleden vroeg haar man direct een scheiding aan, waardoor ze nu ‘kansloos is op de vrijgezellenmarkt’.

Waarom
Waarom doen mensen elkaar dit aan? Waarom heeft zij zo’n hard leven en kunnen wij genieten van ons hechte gezinnetje? Ik vind het niet eerlijk. Tegelijkertijd vraag ik me af, wat kan ik/kunnen wij doen om deze situatie te veranderen?

Suela-en-haar-moeder

Elders onderbrengen
Suela’s moeder heeft vier kinderen. Vanwege de belabberde financiële situatie zorgt ze alleen voor Suela. De andere kinderen zijn ondergebracht bij familieleden. Ik kan me het moeilijk voorstellen dat je je eigen kinderen vanwege financiële reden bij een ander laat opgroeien. Maar zij hebben weinig keus.

Kind-zijn
Maar Suela gaat naar het straatkinderen project van de Kenedi Foundation. Daar kan ze kind zijn en haar thuissituatie even vergeten. Ze zingen samen liederen, maken plezier, krijgen een voedzame maaltijd, kunnen douchen, krijgen schone kleren, krijgen hulp bij schoolwerk en horen Bijbelverhalen.

Helpen?!
Hoewel we in een oneerlijke wereld leven, wil ik verschil maken en trek ik me het lot aan van deze kinderen. Helpt u ook mee?! Voor € 18 euro kan één kind een week lang naar het Straatkinderenproject geeft u de kinderen vreugde en een betere toekomst.

Uw gift kunt u overmaken via International Teams; NL44RABO0342809970 t.n.v. straatkinderproject Korce. (belastingaftrekbaar, 100 % van uw gift gaat naar Albanië)

PS: Wilt u nog meer doen voor deze kinderen? Eind september organiseer ik een ‘Albanië Experience’, een week waarbij deelnemers minimaal 2000 euro projectgeld meenemen en een onvergetelijke Albanië reis meemaken. Laat me weten als u geïnteresseerd bent door een mailtje te sturen.

Reageren