‘Jammer dat het christelijke geloof rijke mensen zo weinig te bieden heeft. Wat te denken van de volgende Bijbelteksten: Gelukkig de armen, want voor jullie is het koninkrijk van God.‘ en ‘Een kameel komt gemakkelijker door het oog van de naald dan een rijke in het koninkrijk van God.’ Ik vraag me af wat de redelijkheid van het christelijke uitgangspunt is. Misschien moet ik eens in de leer bij de Noord-Amerikanen, die christen-zijn en rijk-zijn, zo hartstochtelijk weten te combineren.’

iedere dag vrij coverDit schrijft Bob Crebas, (1951) in zijn autobiografie, nadat hij Marktplaats.nl had verkocht voor 225 miljoen en daarmee in de Quote belandde. Ergens heeft hij christelijke wortels, houdt het christelijke geloof hem bezig, maar weet hem (nog) niet te raken. Hij schrijft ook aan het einde van zijn boek:

‘Heb je een inkomen van 40.000 euro per jaar, dan behoor je tot de 1 procent rijkste mensen ter wereld. Nederlanders in de bijstand behoren tot de 13 procent rijkste ter wereld.’

‘Het gaat niet om de waarde van geld, maar om het nut van dingen.’

‘De winst van rijkdom is dat je goede plannen kunt stimuleren. De wereld is een prachtige plaats om te leven en het is onze opdracht onze eigen wereld iets beter achter te laten dan we hem aantroffen. Geld kan dan een middel zijn als een zwaard in goede handen.’

Het boek beschrijft het leven van Bob, die destijds actief was in actie groepen tegen afval en kernenergie en in verschillende bandjes speelt. Later richt hij een kringloopwinkel op in Emmeloord, met het doel om afval te recyclen, te sorteren en te hergebruiken.

Hij doet dat op een professionele, winstgevende manier, doet veel werkervaring op en weet andere kringloopwinkels aan zicht te binden. Ik merk dat ik dezelfde passie deel voor kringloop, afvalvermindering en hergebruik. Daarom vind ik het boek, met name de tweede helft boeiend om te lezen.

In het boek staan een stuk of zes stukken vet, groter en cursief gedrukt, die te maken hebben met de dood van iemand. Ik vraag me af waarom hij dat zo heeft geschreven en waarom de dood op zo’n prominente plek komt te staan. Wellicht is hij er nog niet uit of God wel of niet bestaan en of er leven na de dood is. TIP

Iedere dag vrij | Bob Crebas | 232 blz | 9080677388 | 2006

Reageren