Blogde ik eerder over pasen in Nunspeet. Dit weekend vieren ze pasen in Albanië, het orthodoxe paasfeest.

Wonen in een ander land betekend ook afstand doen van je eigen feestdagen, zoals Koningsdag en Tweede Paasdag. In Albanië vieren ze feesten van drie verschillende geloven; de islam, het orthodox- en katholiek christendom.

Vorige week zondag vierden we palmpasen, de intocht van Jezus in Jeruzalem. Vandaag vieren we goede vrijdag. In de volle dienst (zo’n 400 man) vierden we avondmaal en was de kerk ‘versierd’ met bomen, sfeerverlichting en een levensgroot kruis, inclusief doornenkroon, bloed op het hout en spijkers van 20 cm lang. Ook werd continu het gedeelte van de Jezusfilm getoond waarbij Jezus gepijnigd werd. Niet echt geschikt voor onze kinderen. Die we wel mee hadden, maar toch maar weg brachten.

Op de terugweg van de dienst kwamen we midden in een processie terecht, waarbij duizenden mensen meeliepen.

https://www.youtube.com/watch?v=SuA1L3612hA

Zaterdag middernacht is er een bijzonder tafereel op het centrale plein in Korce. Zo’n 10.000 mensen op het plein staan voor de kathedraal. Om 12:00 uur komt dan de bisschop uit de kerk met een kaars. Iedereen heeft ook een kaars bij zich die ze allemaal ontsteken aan de kaars van de bisschop en weer aan elkaar doorgeven. De kaars neem je brandend mee naar je huis, Een mooi beeld dat je je licht mag laten schijnen op de plek waar je woont.

https://youtu.be/T59B9O0Az9Y?t=1m54s

Wij wensen iedereen (weliswaar te laat voor 0031) gezuar pashken, gezegend pasen toe!

Reageren