20150227 plastic tasjes gegevensPlastic tasjes
Als je in de winkel staat worden al je producten in een plastic tasje gedaan. Het getuigt van slecht ondernemerschap als je dat niet aanbiedt. Hoewel we het wel eens weigeren, zijn we vaak te laat en zitten de goederen al verpakt in plastic. De EU en NL hebben de plastc tasjes in de ban gedaan, het schijnt dat Nunspeet ook veel meer tasjes gebruikt dan bijvoorbeeld Apeldoorn.

Waarheid zeggen
Aan de ene kant zijn Albanezen meegaand aan de andere kant kunnen ze je ook op straat de waarheid zeggen. We beheersen het Albanees nog niet, maar aan de woorden en gebaren kunnen we opmaken dat we de kinderen te licht kleden. Ook qua opvoeding geven ze gerust commentaar (op straat) hoe het wel volgens hen beter is…

Vuilnis aan de deur
Kliko’s kennen ze hier niet en de vele plastic tasjes worden gebruikt als vuilniszakje. Deze vul je met alles wat afval is en hang je hoog aan de poort / hek of leg je op de muur. De honden kunnen er dan niet bij en in een open vrachtwagen wordt het afval opgehaald. Geen idee wat er daarna mee gebeurd; gestort, verbrand, gerecycled?!

Badkamerdeur
De deur naar de badkamer is smaller dan de andere deuren, iemand die hier al twintig jaar werkt weet niet waarom, maar dat is gewoon zo. En in een nieuw huis, maak je de breedte van de badkamerdeur twintig cm smaller dan de andere deuren. Geen gezeur, dat hoort zo.

Melk bezorg service
Rond 8:30 zie je heel veel kinderen op straat die lopend naar school worden gebracht. Bijna geen fietsen. (Albanezen hebben het geld er niet voor en/of ruimte om de fiets te stallen.) De fietsen die je ziet hebben vaak een plastic kratje achterop met daarin petflessen. Deze flessen zijn gevuld met verse warme melk, rechtstreeks van de koe. De melkboeren hebben volgens mij een vaste ronde die ze maken langs bepaalde adresjes, waarbij ze de flessen afleveren. Cola petflessen zijn populair, want deze zijn sterk.

 

 

 

Reageren