We wisten het van tevoren: het is echt koud in Albanie! Gewapend met thermo-ondergoed, elektrische dekens, kruiken, dikke truien, snowboots en skibroeken zijn we op pad gegaan. Maar op de kruiken na, ligt alles in de vrachtwagen in Nederland…

Toch valt het buiten heel erg mee met de kou. De zon is hier al echt lekker warm. Dus overdag smelt het meeste ijs (ingeklonken sneeuw wat over alle wegen ligt) sinds gisteren weg, maar ’s nachts is het erg koud en vriest alles weer aan. Het schijnt dat de nachten de komende tijd weer minder koud worden, gelukkig!

TrenkIn het huis waar wij wonen, is het lekker ruim, maar daardoor ook erg moeilijk om te verwarmen. Gisteren (donderdag) hebben we een goede houtkachel Plamen Trenk met warmteverdeler (een ding dat je tussen kachelpijpen zet, voor een hoger rendement.) gekocht.

De aanwezige hout- en elektrische kachels waren niet echt degelijk. Maar zelfs met goede spullen, koelt het ’s nachts behoorlijk af, ook binnen. Vanmorgen werden wij wakker in een kamer met een temperatuur van 2 graden. Dan kun je wolkjes blazen vanuit je bed. Brrrr. Een avontuur op zich…

De jongens slapen met z’n vieren op een kamer. Ze hebben een kruikje mee en hebben het niet koud, gelukkig. En wij hebben een elektrische deken te leen. Een ideale uitvinding!! Ja:ro is druk aan het kleiner hakken van het natte hout, zodat het in de woonkamer naast de houtkachel kan drogen. Je kan alleen maar nat hout hier kopen, mede omdat ze het in de zomer laten drogen.

Ik (Fran(ien) ben vandaag begonnen met een beetje lesgeven. Maandag gaan we echt beginnen met het thuisonderwijs. De jongens spelen graag met hun drie nieuwe vrienden: Jesse (12), Thirza (9) en Daaan (6).

Ik voel me al een beetje thuis in ons nieuwe huis en ben druk aan het nadenken hoe we ons huis zo praktisch mogelijk kunnen indelen. Zo langzamer hand wordt het ook wel gezellig in huis. Ja:ro houdt ondertussen zijn oren en ogen open voor een ander huis. Ook heeft hij gesprekken gehad met mensen van de Kenedi Foundation om alle papieren, visa, auto importeren, internet te regelen. We hebben al nieuwe mobiele telefoonnummers: F: 00355 6 94050384; J: 00355 6 94050385

Tot zover een updateje vanuit een winters en zonnig Albanië.

Reageren