stacion karburantiPompstations
Aan de hoofdweg kom je gemiddeld om de vijf kilometer een pompstation tegen. Niet de bekende Shell, Esso BP of Tango, maar allerlei onbekende merken, op de GULF na. Soms hebben pompstations zelf een nep namaak logo, zoals die van de BP. Het schijnt dat alle tankstations hun brandstof aanlengen, zodat de brandstof niet zuiver is en het ‘schadelijk’ is voor je motor. Het beste kun je in het buitenland tanken of telkens hetzelfde Albanese pompstation nemen. Daarnaast ben ik benieuwd of 1 liter wel een echte liter is, of niet ‘toevallig’ 95 cl.

Stop politie!
Aan de hoofdweg tref je ook veel politie aan. Ze hebben een wit stopbord in de vorm van een vliegenmepper met een rood rondje erop. Het schijnt dat ze regelmatig beet hebben omdat aan veel auto’s wat markeert. Hun aanwezigheid aan de kant van de weg komt op mij over als een stuk machtsvertoning. Zo van; ‘als ik mijn vliegenmepper opsteek, moet jij stoppen en vind ik vast wel iets wat boetewaardig is… ‘ Vlak voor Korce zijn we ook aangehouden, maar konden alleen zeggen: ‘Unë flasin pak Shtip’ wat zoveel betekent als: ik praat een klein beetje Albanees. We konden gelukkig meteen doorrijden.

Bellen in de auto
Heel veel auto’s rijden langzaam of rijden ongecontroleerd, omdat de chauffeur aan het bellen is. Hun telefoon is de voorrangsweg en als die gaat dan moet je wel opnemen, wat de omstandigheden ook zijn. Zodoende rijden ze vaak met een verlicht oor en hebben hun gedachten ergens anders.

Afval
Afvalscheiding vooraf kennen ze hier niet en veel mooiste plekjes in de natuur hebben een ‘steenpuist‘ in de vorm van een hoopje afval. Ik ervaar het als een zonde om niet te scheiden en we hebben inmiddels een grove scheiding gemaakt. Biologisch, papier, batterijen, glas en overig. Er lopen veel Roma rond met een prikstok en kinderwagen. Zij struinen de containers af op zoek naar wat vindbaars. Met hun stok openen ze de vuilniszakken en hun vondsten stoppen ze in de kinderwagen. Ik ben benieuwd hoe dit systeem werkt en of de Albanezen überhaupt wel aan afvalscheiding doen. Ons afval hangen aan het hek en een open vrachtwagen haalt het op.

Supermarktjes
Je ziet ze overal, supermarktjes zo groot als een huiskamer. Propvol en met de hoofdnodige middelen. Het handige is dat ook in onze straat zo’n winkeltje zit. Er is geen rij en de reguliere boodschappen hebben ze. Inmiddels heeft Fran(ien met vriendin Joni een rondje gemaakt, welke boodschappen je het beste bij welke supermarkt kan halen. Aanmaaklimonade en veel kruiden hebben ze niet.

Honden
Er zijn veel straathonden in Korce. Over het algemeen vallen ze niet snel aan, maar ze zijn ook weer niet bang uitgevallen. Ze eten vaak uit de vuilnisbakken en je afvalzak moet je hoog ophangen, anders maken de honden de zak open. Veel honden hebben hondsdolheid. Af en toe schieten ze de straathonden af (net zoals in Lady en de Vagebond). Daarnaast is het in om zelf een hond te nemen. Het dubbele is soms dat je zelf je hond eten kan geven en je buurman honger lijdt omdat die niets te eten heeft… Dat heb je in Nederland natuurlijk ook, de kosten van een huisdier kun je ook investeren in mensen die het minder hebben…, maar het is dan niet direct je buurman, gelukkig maar, anders is het te confronterend.

Reageren