Plastic-afval-strand-300x200Wellicht heb je wel eens gehoord van afval plastic dat in de oceanen drijft en enorm groot is. Dit plastic vormt een bedreiging voor de dieren en de plasticdeeltjes komen zo in het water en in de dieren terecht. Er is zelfs een stichting die is opgericht om dit wereldwijde probleem aan te kaarten; de Plastic Soup Foundation. Jaarlijks kost dit afval zo’n 13 miljard US Dollar

Op hun blog voeren ze actie tegen plastic wat in het milieu terecht komt. Niet alleen in de oceanen, maar ook in de grachten, tegen de duckraces; badeendjes in de grachten, tegen ballon wedstrijden,vertellen over de oplossingen zoals de Baltimore Waters Wheel,  en vragen zich af of luiers bijdragen aan de plastic soep?!

Waar blijft al het plastic in de oceanen?

Er bestaat toenemende bezorgdheid over de plastic soep en accumulatie van plastic in de oceanen. Maar veel is nog onbekend. Australische onderzoekers zijn uitgegaan van een conservatieve schatting uit 1970 dat 0,1% van wat aan plastic geproduceerd wordt uiteindelijk in de oceaan belandt. Aangezien plastic niet vergaat, is op basis van die aanname uit te rekenen hoeveel plastic zich in de oceanen moet bevinden. Op alle 5 gyres (gebieden in de oceaan met hoge concentraties aan plastic) troffen ze echter, gebruik makend van netten met 200-μm maasgrootte, 100 keer zo weinig plastic aan als verwacht. Waar is al dat plastic gebleven? Er is een grote, maar onbekende sink van microplastics.

De onderzoekers weten het niet maar bespreken vier mogelijke verklaringen? 1) Plastic degradeert snel tot nanoplastics, zo klein dat ze het niet hebben kunnen meten. 2) Plastics spoelen weer aan op land; 3) Er hechten zich organismen aan het plastic waardoor plastic zwaarder wordt en naar de bodem zinkt; 4) inname door vis, met name de door mesopelagis vis (vis die zwemt in het midden van de waterkolom), en weer uitgescheiden worden en met die uitwerpselen naar de bodem zinken.

Meer over de plastic soup op: plasticsoupfoundation.org of op facebook

 

Reageren