20140907 Richteren-7 Gideon-en-de-MidianietenIn de zomervakantie mocht ik voor de eerste keer in mijn leven een kinderdienst voorbereiden, dat hebben de kinderen geweten. Het verhaal van Gideon hebben we nagespeeld inclusief tentenkamp en fakkels.

Hoe kom je daar nou zo bij om dat te doen?!
1) Aan tafel lazen we het verhaal van Gideon die won van de Midiannieten. 2) Ik had een aantal twee seconden tenten gevonden en andere kampeerspullen. 3) Tijdens de reveilweek werd ik geïnspireerd door Coen Nuijten. Zijn theorie is dat kinderwerk moet bestaan uit de drie elementen: fun teach en impact*, waar ik me wel in kon vinden. 4) In de zomervakantie is er geen boek of voorgekauwd programma wat te volgen is. En dat geeft de vrijheid om creatief te zijn. 5) Waar het kinderwerk voor 90 procent gerund wordt door vrouwen, pak ik als man het ook wat anders aan, dank ik.

Allereerst had ik het Bijbelverhaal een aantal keer goed doorgelezen, zodat ik mezelf kon inleven en het verhaal uit mijn hoofd kon vertellen. Ik heb het in het donker verteld, terwijl er een schijnwerper op mij gericht stond. Want het verhaal speelt zich af in de nacht. Spannend…

Het ‘werkje’ was simpel en bestond uit fakkels, kruiken en toeters. De fakkel was een braeklight, de kruiken waren plastic bekers (eigenlijk wilde ik blikken) met aluminiumfolie erom en de hoornen / toeters waren opgerolde tijdschriften bladzijdes.

Daarna hebben we de hoofdrollen verdeeld; twee soldaten, Gideon en een kameraad, en de rol van God. De rest was Midianniet of Israëlliet. Voor het toneelspel had ik nog een plaatsnaambordje gemaakt, hout voor een kampvuur en wat picknickkleedjes. Het naspelen deden we ook in het donker en de toepassing is dat we net als Gideon op God moeten blijven vertrouwen.

Het was heel erg leuk om te doen, de tijd vloog, de preek was veel te kort en de zegen hebben we ze in de kinderdienst meegegeven.

*FUN – Blijdschap opent je hart en geeft ruimte aan Gods geest.(Romeinen 14:17 en Filipenzen 4:4)
TEACH – Je identiteit als christen wordt versterkt en bevestigd door het horen van Gods woord. (Romeinen 10:17 en Mattheüs 5:2)
IMPACT – Jezus leert ons om invloed te hebben in de maatschappij en discipelen te maken. (Mattheüs 28:18)

 

 

 

Reageren