Je herkent het waarschijnlijk wel, Jongens (nee natuurlijk niet alle) plukken graag aan elkaar en ze delen soms hier en daar een dreun uit. En wie gaan er op het schoolplein met elkaar op de vuist?! Precies! Doe toch eens niet zo agressief! Agressief? Jongens zijn gewoon bezig et het bepalen van de sociale rangorde. En dat doen ze graag fysiek. Het geeft hun veiligheid om te weten waar ze precies staan in de hiërarchie. (…)

Eigenlijk is het net als bij kippen, zegt hij. Wie het hoogst staat in de hiërarchie, mag als eerste een graantje pikken. Pas als daar duidelijkheid over komt, komt er rust in de tent. Kortom wie is de baas, wie rent het hardst, wie is het sterkst, wie kan het hardst fluiten? Hoogst belangrijk allemaal. (…)

Wanneer jongens klein zijn wordt de pikorde vastgesteld door fysiek overwicht. Wanneer jongens volwassen worden, worden zaken als intelligentie, het soort telefoon en de grootte van de auto belangrijk.*

20140813 cover tjongejongensBovenstaande info, is een citaat uit een jongens boek voor moeders. Leesvoer tijdens m’n vakantie. Extra leuk omdat ik zelf uit een jongens gezin kom en we er zelf inmiddels een hebben. Eigenlijk is het boek gericht op moeders, maar ‘k vond het zelf ook waardevol om te lezen als man en om met Fran(ien het te hebben over de onderwerpen die passeren zoals; een huis vol herrie, communiceren met jongens, geloofsopvoeding, jongens & huiswerk en seksuele voorlichting.

Het boek leest makkelijk, bevat herkenbare passages, geeft portretten van jongensmoeders weer en bevat handige tips. Om er bijvoorbeeld op uit te gaan: want wandelen is saai… Bouw een katapult, loop het blotevoetenpad, ga geocachen, bouw je racket, wedstrijdje vliegtuigje vouwen, sterren kijken, of ga levensgroot schaken. Echte toffe jongens (en ook meisjes) dingen!

Het boekje is geschreven door een journalist van het Reformatorisch Dagblad. Dat merk je af en toe door het taalgebruik, jongens die ambtsdrager worden, ‘de HEERE’ en moeite met sportclubs. Maar daar is best overheen te lezen.

* pag 33 van TjongeJONGENS; te koop bij CLC voor 17 eurie

M. Dijkstra – Wolter |9789462780392 | juni 2014

Reageren