De wereld rond, dat is vaker gedaan. Maar een reis om de aarde maken in een bootfiets, dat is iets unieks. De 36 jarige avonturier Ebrahim wil de reis van maar liefst 50.000 kilometer in 800 dagen gaan maken. Hij heeft daarvoor een speciaal amfibievoertuig laten maken in Lelystad.

20140726 bootfietsWaarom onderneemt hij het waagstuk? “Omdat het uniek is. Het is nog nooit gedaan”, zegt Hemmatnia. “En ik vraag er aandacht mee voor mijn stichting. Die houdt zich bezig met onderwijs in arme landen. Het ding valt op, en dat wil ik gebruiken.”

Hemmatnia, van oorsprong Iraniër, houdt wel van een uitdaging. Hij fietste al over de Karakoram-snelweg, de hoogste snelweg ter wereld tussen China en Pakistan, en reisde op de tweewieler door Patagonië en Japan.

De ontwerper moest er ook voor zorgen dat de bootfiets niet te veel weegt, maximaal 80 kilo. Koopmans: “Hij moet er wel de Andes mee over fietsen.” Hemmatnia wil in november vertrekken. Hij begint in Senegal en vaart van daaruit naar Zuid-Amerika. Via Australië wil hij weer koers zetten naar Afrika.

Lees meer op nos.nl of op wwnb.org

 

Reageren