Iedereen kijkt naar de sterspelers die hun kunsten vertonen op het voetbalveld. Oranje is al verzekerd van een volgende ronde, maar hoe zit het met de relatie tussen Nederlandse (ex)voetballers en hun relatie met ontwikkelingshulporganisaties?!

Een rondje googelen op de geselecteerde spelers van het Nederlands Elftal leverde niet veel op qua ontwikkelingswerk. Twee van de drieëntwintig geselecteerden verbinden zich aan een ontwikkelingshulp organisatie. Meerdere voetballers zijn betrokken bij een goed doel qua gezondheidszorg: Nigel de Jong – nierstichting, Coach Louis van Gaal is net als Frank en Ronald de Boer ambassadeur voor stichting Spieren voor spieren, Dirk Kuyt heeft een eigen foundation die evenementen organiseert voor mensen met een beperking. Robin van Persie zet zich in voor herbeleving van de voetbalsport.

 wesley-sneijderWesley Sneijder is ambassadeur van de organisatie ‘free a girl’, opgericht door onder andere BN’er Jolanthe. Met een korte documentaire ‘sex voor 5 euro’ juist op dit moment zet ze haar organisatie goed op de kaart tegen kinderprosititutie en mensenhandel in Brazilië. Free a Girl zet zich in om jonge meisjes uit de prostitutie te bevrijden, op te vangen en daders veroordeeld te krijgen. Freeagirl.nl

cruijffTrainer Johan Cruijf – Zijn motto is: ‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen’ Cruijff was in 1997 in Nederland een van de eerste sporters die zijn naam aan een eigen stichting verbond. Zijn foundation staat vooral bekend om de speelveldjes, de zogeheten ‘Cruyff courts’. Vorig jaar ontving de stichting de UEFA Charity Award. Met het geldbedrag van 1 miljoen euro opent Cruijff zes nieuwe speelveldjes wereldwijd onder andere in Zuid-Afrika.

Ron vlaarRon Vlaar is ambassadeur van stichting Yojana; een kleinschalige ontwikkelingsprojecten voor kinderen, hun ouders en hun dorpsomgeving in India. Momenteel besteedt Yojana, op aangeven van de Indiase partners, veel aandacht aan projecten waarmee kinderarbeid wordt voorkomen en aan projecten voor straatkinderen. Onder andere met sporten steunt met een extra doel in India.

Clarence_Seedorf-4Clarence Seedorf – Beelden van de hongersnoodramp in Ethiopië maakten in de jaren ’80 grote indruk op de toen nog 7-jarige Clarence Seedorf. Hij besloot toen dat hij later iets wilde doen aan de wereldwijde armoedeproblematiek. In 2005 maakte hij dat voornemen concreet met de stichting Champions for Children, waarmee hij projecten steunt op het gebied van sport en twikkelingssamenwerking, met name in zijn geboorteland Suriname.

 

Reageren