Elly & Rikkert zongen al dat verwende jongetjes gekke sprongetjes maken. Nu ik zelf opvoeder ben van vier groeiende zonen denk je wel na over wat wel en niet goed is. We zagen onlangs een documentaire over ‘het verwende kind syndroom’.

20140626 verwende kinderenDe documentaire serie heette: ‘Alles voor je kind‘. De makers vragen zich af of we onze kinderen zo verwennen dat onze opvoeding schadelijk is. De documentaire gaat in op een van de grootste taboes van deze tijd, een strenge of vrije opvoeding? Verwende kinderen kunnen moeilijker teleurstellingen verwerken en hebben vaak geen besef van de waarde van geld. Is de huidige generatie een grenzeloze generatie?!

Opvoedingscursus
Een kerk in Wageningen heeft een tijdje geleden opvoedingscursussen gegeven van familyfactory. Een vriendin van mij organiseert moeder ochtenden, waarbij ze met elkaar thema’s binnen de opvoeding behandelen. Zowel de opvoedingscursus als de gespreksgroep trok mensen die het tof vinden om van gedachten te wisselen hierover, terwijl er niet makkelijk over wordt gesproken. Wellicht leuk om eens op een verjaardag te stellen, ‘verwen jij je kinderen?’ of ‘wat vind je goed / slecht aan je opvoedingsstyle’.

Albanees verwennen
Over het algemeen zijn Albanese kinderen tot een jaar of drie de koning(in) in huis en worden vertroeteld. Als ze dan opeens naar de kleuterschool gaan, worden de verwende kids aangepakt en maken ze kennis met een strengere opvoeding. Fran(ien houdt het in haar achterhoofd om hier iets mee te gaan doen als we in Albanië zitten.

https://www.youtube.com/watch?v=VcjelrBMP3Y

Reageren