20140527 it's a girlOoit gehoord van het woord ‘gendercide’?! Ikke niet, totdat ik de documentaire it’s a girl zag, welke gaat over gendercide; het stelselmatig uitmoorden van het vrouwelijke geslacht. Waarom?! Omdat de wortel van deze moordpraktijk hebzucht is (zie blog van gisteren) gecombineerd met de cultuur, waarin mannen belangrijker worden gevonden dan vrouwen.

In it’s a girl wordt de devaluatie van vrouwen besproken in twee landen, China en India. In India gaat het met name om de bruidsschat, die traditiegetrouw door de vrouw aan de man wordt gegeven. Daardoor is er een sterke voorkeur voor mannen, omdat je dan een bruidsschat krijgt (soms de helft van je bezit) in plaats een bruidsschat geeft.

In de film komt een vrouw aan het woord die een tweeling verwachte, maar haar schoonouders wilden weten wat het geslacht zou worden. Ze wilden een illegale geslachtstest doen met ultrasone geluiden, maar dat wilden de aanstaande moeder niet. De schoonouders voerden de druk op en sloegen haar bewusteloos. Ze belande in een kliniek waar de test werd afgenomen, terwijl ze buiten bewustzijn was. Twee kleine meisjes groeiden in haar buik, maar haar schoonouders wensten haar schoonouders een abortus. Uiteindelijk verbreekt ze familierelaties, gaat haar man bij haar weg en krijgt ze twee gezonde dochters. Het bijzondere is dat ze niet het slachtoffer is, maar op staat tegen dit wijdverbreide onrecht in haar land.

In China is het niet anders dan in India. De één kind politiek in combinatie met de jongenswens zorgt voor het hoogste zelfmoordpercentage onder vrouwen ter wereld. Jaarlijks worden er 1,1 miljoen meer meisjes dan jongens geboren in China. Dit beleid resulteert in prostitutie, kind kidnapping (alvast een bruid reserveren), kinder- en vrouwenhandel en kindermoord (abortus).

In de film worden informatieve animaties afgewisseld met spreuken en interviews met verschillende personen. Aan het eind wordt opgeroepen om je uit te spreken tegen gendercide.

It’s a girl | 64 min | 12+ | Neema| 2013 | itsagirlmovie.com

 

 

 

Reageren