20140213 speech tipsBinnenkort ga ik op bezinningsreis naar Roemenië. Al enkele maanden ben ik bezig om dit Geestelijk ook voor te bereiden en zijn er twaalf preekmomenten. Het zijn korte speeches, geïnspireerd door de Bijbel en toepasbaar op onrecht. Om mijn verhaal goed over te laten komen, kreeg ik vijf tips van een vriend die onlangs fulltime speechwriter is geworden.

1. Wees echt! De toespraak van Peter van Uhm bij de dodenherdenking op de Dam maakte veel indruk. Dat kwam zeker ook door de technieken die in zijn toespraak zijn gebruikt, maar vooral door het echte verhaal over zijn vader en zijn zoon.

2. Probeer goed na te denken over de boodschap die je wilt overbrengen en kijk of je die boodschap kunt vatten in één tweet. Waarschijnlijk herinnert jouw publiek zich na een of twee weken niet veel meer dat die ene zin of gedachte.

3. Bedenk een structuur voor je toespraak. Je toehoorders hebben bepaalde kapstokken nodig om je verhaal te kunnen plaatsen en te onthouden. Het is wat afgezaagd om te komen met ‘punt 1’, ‘punt 2’ en ‘punt 3’, maar toch werkt dit altijd wel. Het kan ook door een structuur als ‘geschiedenis, heden, toekomst’ erin te brengen. Of ‘probleem, oorzaak, oplossing’.

4. Maak gebruik van stijlfiguren als de drieslag, het contrast en de anafoor. Onderzoek heeft uitgewezen dan het gebruik van anekdotes in combinatie met stijlfiguren het meest gewaardeerd wordt door het publiek.

5. Practice what you preach. Woorden kunnen veel invloed hebben, maar worden uiteindelijk hol als je je eigen boodschap niet zelf ook in de praktijk brengt. Obama levert nog altijd goede toespraken af, maar zorgt voor veel minder ‘kippenvel’ als een aantal jaren geleden. Volgens mij komt dat omdat hij op veel fronten niet de ‘change’ heeft kunnen brengen die hij beloofd had.

Bonus1: Kijk ook eens op www.hetspeechboekje.nl Een erg leuke site met grappige en inspirerende filmpjes van toespraken. Je kunt zelfs een app downloaden waarmee  je in tien stappen een toespraak in elkaar draait!

Bonus2: Lees het verslag van de speechschrijver van Obama

Reageren