Jaarlijks is er een onderzoek onder de Nederlandse bevolking en wat zij van de goede doelen vinden. Een blog over de betrokkenheid bij goede doelen. De bijzonderheden heb ik onderstreept.

Wat de Nederlandse bevolking voor een goed doel wil doen
Een goed doel steunen kan op veel verschillende manieren. Naast het geven van geld kunnen mensen ook vrijwilligerswerk doen, een petitie ondertekenen, meedoen aan sponsorevenementen of bijvoorbeeld berichten op social media delen. We hebben de respondenten een lijst met activiteiten voorgelegd en gevraagd wat zij voor een goed doel zouden willen doen.

20140227 wat NL'ers willen doen voor het goede doel - bron NDP 201309
Uit bovenstaande tabel blijkt dat de helft van de respondenten bereid is om zijn stem te geven door bijvoorbeeld een petitie te ondertekenen (51%) of spullen in te leveren, zoals een oude mobiele telefoon of kleding (49%). Slechts 42% zegt geld te willen doneren, wat uiteraard opmerkelijk is, want uit cijfers weten we dat ongeveer 90% van Nederland daadwerkelijk wel eens geld geeft aan een goed doel. Hieruit zou opgemaakt kunnen worden dat ze dit wel doen, maar niet per se willen doen.

Ongeveer eenderde van de respondenten zou vrijwilligerswerk willen doen (36%) of een product willen kopen van het goede doel (33%). Ook nog eenvijfde (22%) zou willen meespelen in loterijen of verlotingen van goede doelen. Daarnaast is er nog een groep die berichten op social media zou willen delen (16%), benefietevenementen zou willen bezoeken (15%) of iets zou willen ondernemen zoals een sponsorloop of –fietstocht (14%). Een tiende is bereid om collectant te zijn voor een goed doel. Een percentage van 6% geeft aan (een deel van) zijn/haar nalatenschap aan een goed doel te willen nalaten en 4% geeft aan bereid te zijn om een overeenkomst voor vijf jaar met een goed doel aan te gaan. Dat zijn relatief gezien geen hoge scores, maar als absolute percentages best nog hoog. Maar een klein percentage van 5% is bereid om in plaats van cadeaus voor zijn verjaardag een donatie voor een goed doel te geven. Tot slot geeft 16% aan niks voor een goed doel te willen doen.

In de resultaten is een duidelijk verschil te zien tussen vrouwen en mannen. Vrouwen zijn veel meer bereid om dingen te doen voor een goed doel dan mannen (zie de bovenstaande tabel). Van de mannen geeft ook 21% aan niks te willen doen voor een goed doel. Bij de vrouwen is dit maar 12%.

communicatie tussen het goede doel en de donateur
Op de vraag wat respondenten vinden van het contact dat ze hebben met goede doelen die ze steunen, antwoordt meer dan een kwart (37%) dat de communicatie met de organisatie goed is. Een percentage van 17% vindt dat er teveel informatie wordt verstuurd en 15% van de donateurs vindt dat er juist te weinig wordt verstuurd. Tot slot zijn er nog mensen die helemaal niks van het goede doel horen waar ze aan geven (9%), vindt 8% dat ze niet op de juiste manier benaderd worden en zou 5% graag meer interactie willen met het doel waar ze aan geven.

Slot
Een grote meerderheid is bereid om iets voor een goed doel te doen, maar dat dit niet altijd het geven van geld hoeft te zijn. Zo zou men het liefste hun stem willen geven via een petitie of oude spullen willen inleveren voor het goede doel. Uiteraard is het voor de continuïteit van goede doelen belangrijk dat mensen ook geld blijven doneren, maar dat neemt niet weg dat het betrekken van mensen bij goede doelen op een andere wijze dan via het doneren van geld, kan leiden tot een groter vertrouwen in goede doelen.

Bron: Het Nederlandse Donateurs Panel

Reageren