De kerkdienst ging over Pinksteren. Het feest wat een vervolg is op Pasen (kruisiging en opstanding van Jezus), de Hemelvaart (Dat Jezus naar de hemel ging). Met Pinksteren staan we expliciet stil dat God zijn Geest stuurde (de Heilige Geest) die in ons hart wil wonen en ons leven wil leiden.

Tijdens de uitstorting van de Heilige Geest, waarbij zo’n 3000 mensen aanwezig waren merkten enkelen op dat ze te veel wijn op hadden, dat ze dronken waren. De voorganger merkte op dat je soms in zo’n positieve stemming bent en dan krijg je een negatieve opmerking te horen. Blijf je dan staan of laat je met zo’n opmerking je stemming roven?!

Vervolgens gaf hij aan dat dronken zijn en vervulling met de Heiige Geest beelden zijn die met elkaar te maken hebben. Het was dan ook ergens logisch dat mensen zeiden dat ze dronken waren, omdat ze vol energie waren en zo’n saamhorigheid uitstraalden. In de Bijbel komt dat vaker voor, bijvoorbeeld Hannah die huilde in de tempel. De hogepriester maakte een inschattingsfout en dacht dat ze dronken in de tempel zat. Of bij Jeremia die zich ook beschonken noemde en koning David leek wel te spreken met dubbele tong. Wees ‘dronken’ (doordrenkt) van Gods Heilige Geest.

De voorganger was vol energie en bracht zijn boodschap met passie, dat we meer en meer mogen verlangen naar Gods Geest in ons leven. Zelf moest ik denken aan het liedje wat goed weergeeft wat Pinksteren is:

een ander liedje wat vaak mij raakt door tekst, melodie en kinderstemmen is: ‘O Heilige Geest’.

Reageren