20130211 moskee bezoekAfgelopen weekend heb ik de Turkse Moskee in Harderwijk bezocht en een rondleiding gehad. We werden gastvrij ontvangen en ik merkte dat ik erg nieuwsgierig was naar de Islam-traditie en religie. Ik ben bewondering voor hun geloof en dat kerk / christendom & moskee / islam ook heel wat (traditionele) overeenkomsten hebben. Wat ik leerde tijdens de rondleiding en presentatie:

  1. Moslims hebben veel behoefte aan gebed en besteden dagelijks ongeveer een uur aan bidden.
  2. Geestelijke zaken hebben voorrang. Uitstelgedrag wordt niet gewaardeerd.
  3. Ze baden schouder aan schouder. Ze staan naast elkaar, bidden samen en voelen zich verbonden.
  4. De gebedshouding. De handen opheffend achter de oren om alles achter je te laten. Het knielen om nederig te zijn.
  5. We werden enorm gastvrij onthaald in de moskee. Diverse bezoekers gaven ons een hand als we elkaar passeerden. De Imam was net ‘ingevlogen’ uit Turkije en verontschuldigde zich verschillende keren dat hij nog geen goed Nederlands sprak.

Al met al was het een bijzondere ervaring. Ik zou het iedereen kunnen aanraden!

Reageren