20130227 de-brief-voor-de-koningTijdens mijn lessen bij Juffrouw van der Zalm, groep 7/8 in Delft, las ze vaak boeken voor als we mochten tekenen. Een zinnetje van een ridderboek is me bijgebleven: “Is dat hetzelfde potje schaak?”

Laatst was ik in de bieb en herkende het boek van de zin. Ik heb afgelopen week het ridderboek opnieuw gelezen en kon een kleine boekgedeeltes herinneren, maar die ene zin is me altijd bijgebleven, mede omdat het boek twintig jaar niet werd uitgelezen.

De brief aan de koning uit 1961 is geschreven door Tonke Dragt, Het is een fictief boek voor 10-12 jarigen en de lezer waant zich in een ridder tijdperk. Het gaat over een schildknaap die een geheime brief moet bezorgen aan de andere kant van het rijk. Allerlei avonturen maakt hij mee tijdens zijn monstertocht en de brief heeft een sleutelpositie in het voortbestaan van het rijk.

Het boek is inmiddels ook verfilmd en is compleet te zien op youtube; of bekijk de filmtrailer hieronder

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-inQs6ZOxDk]

Reageren