5_gelijke_dagen_model_halfHet vijf gelijke dagen model is een trend cq hot issue op veel basisscholen. De individualisering gaat verder en er woedt een stevige discussie bij de Christelijke Nunspeetse scholen over andere lestijden, het zogenaamde ‘vijf gelijke dagen model’. Volgens ons is het een trend en we zetten de aanleiding en de nadelen op een rij.

Aanleiding

  1. De aanleiding is een trend, vaak niet goed onderbouwd. Als reden wordt vaak de reisafstand aangegeven. Zo zijn er scholen voor speciaal onderwijs waar kinderen uit de regio komen en niet tussendoor naar huis kunnen. Er zijn ook scholen in achterstandswijken waar kinderen niet altijd ontbijt of lunch krijgen, op die scholen willen ze graag extra goed voor de kinderen zorgen. De afstand en goede maaltijden spelen in de dorpsscholen van Nunspeet waarschijnlijk een kleine rol.
  2. Het systeem uit het buitenland moet op Nederland toepasbaar gemaakt worden. (totaal andere situatie, kinderen wonen ver weg van school, de overheid stopt er veel geld in,

Één reactie op “Schieten op het vijf gelijke dagen model”

  • Eelkje

    Hoi Ja:ro, Ik ben echt voorstander van het vijf gelijke dagen model. Bij ons op school blijven steeds meer kinderen over. Bij de kleuters gaan enkele kleuters thuis eten, maar de rest eet op school. Reken maar uit hoe dat er over zes jaar uitziet… Het is een feit dat steeds meer moeders gaan werken buitenshuis en ook vanuit de overheid wordt dat gestimuleerd. Het is een kwestie van tijd voordat Nunspeet ook een plaats is zoals in het westen, waar veel ouders allebei werken. En dan is overblijven zoals het nu gaat niet houdbaar en ook niet goed voor de kinderen (veel verschillende overblijfmoeders, drukke groepen…). Het 5-gelijke dagen model geeft dan veel meer rust, zeker voor de kinderen, maar ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk ook voor de leerkrachten positief zal zijn, maar wel iets vraagt van je plan vaardigheden. Dat is wennen, dat snap ik. Maar wat vind je van regelmaat, meer speeltijd voor de kinderen als ze ’s middags eerder thuis zijn? En ik ben ervan overtuigd dat de kinderen er heel snel aan gewend zijn…

Reageren