20121202 Cartoon Preek.pngZondagochtend zitten er zo’n 150 mensen te luisteren naar een spreker die een zogenaamde preek verzorgt. Ik merk aan mezelf dat ik de preek als onderdeel van de zondagochtend belangrijk vindt. Tijdens de dienst wil ik opgebouwd (=bemoedigd) worden, geprikkeld om nieuwe stappen te zetten en graag nieuwe dingen leren over Jezus / de Bijbel.

De perfecte preek bestaat niet en de preek heeft vooral te maken met zender <-> boodschap <-> ontvanger. Humor, taalgebruik, toepassing naar deze tijd/situatie en gebruik van ondersteunend materiaal draagt bij aan een krachtige boodschap. Tegelijkertijd is de preek-opbouw belangrijk:

1. Opening

De start van je preek zou een goede opstap moeten zijn voor de preek. Het maakt je thema of de vraagstelling duidelijk. Het zou prima de context van je tekst kunnen zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze opstarter zou de rode draad door je preek kunnen zijn.

2. Hoofd

Dit is wat mensen nu denken. Het denken dat

2 reacties op “Ingredienten voor een kwalitatieve preek

Reageren