Gisteren was het thema van de zondagochtend, ‘de banaan bespreekbaar maken’. een beetje vreemd thema wat mijn nieuwsgierigheid wekte. De preek begon met een verhaal:

Vier apen zitten in een kooi. In de kooi staat een paal en bovenop de paal ligt een tros bananen. Elke keer als een aap in de paal klimt om de bananen te pakken, worden alle apen natgespoten. Op een zeker moment proberen de apen het niet meer. Als een oude aap wordt vervangen door een nieuwe aap, wil de nieuwe aap de bananen pakken. De oude apen houden hem tegen. Als alle apen zijn vervangen, klimt geen aap in de paal om de bananen te pakken, terwijl ze zelf niet zijn natgespoten.*

Moraal van het verhaal is dat je vooronderstellingen van generaties op generaties (tradities) overneemt. De spreker roept op om dat los te laten en jezelf de vraag te stellen, Wat geloof jij?! Waarom geloof je dat?! Zoek daarbij je antwoorden in de Bijbel. Met die twee vragen werden we weer naar huis gestuurd.

*eigenlijk is het een apekool-verhaal, net zoals veel andere management verhalen.

Reageren