Het is altijd leuk om op verjaardagen te praten over verzamelen, weggooien en bewaren. Ik hoorde laatst dat verzamelzucht of verzamelwoede onlangs is aangemerkt als een psychiatrische aandoening. Ik denk dat iedereen wel wat verzameld, de een meer dan de ander, maar sommigen zijn extreem-verzamelaars. Twee voorbeelden:

Mijn studie huisgenoot was een mix van kluizenaar & verzamelaar. Toen hij een keertje ging douchen heb ik foto’s van zijn kamer gemaakt. Wat ik zag, was dat zijn oppervlakte van 20 m2 tot kniehoog aan rotzooi stond. Met name verpakkingsafval van etensresten. Er waren vier vijf open plekken, waarmee hij door de kamer kon bewegen. Toen hij wegging uit z’n kamer schreef hij een briefje voor mij voor het gebruiken van een nieuwe rol vuilniszakken. ‘k had wat vuilniszakken nodig, zal een nieuwe rol voor je kopen…’. Hieronder wat foto’s; hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet ­čśë

[slideshow]

Mijn oud-oom is inmiddels overleden, werkte voor vliegtuigbouwer Fokker en had een verzamelwoede met betrekking tot de luchtvaart. Tijdens zijn leven is een keertje de verdieping ingestort door het enorme gewicht van al het papierwerk. Na zijn dood is een groot gedeelte van zijn verzameling de wereld overgegaan naar luchtvaart-archieven of mede luchtvaart-verzamelaars.

Reageren