“We gaan emigreren naar Zuid Afrika.” Gisteren waaiden we langs bij vrienden en deze mededeling kwam voor mij vrij onverwacht, mede omdat ik dacht dat ze gingen verhuizen binnen Nederland.

Op zich is het wel een logische stap. Hij komt uit Zuid Afrika en vindt Nederland te bekrompen. Zuid Afrika is een vrij land, een wijds land, met veel natuur. Zijn moederland. Ik denk dat hij een soort van heimwee heeft, terwijl hij de afgelopen vijf jaar echt z’n best heeft gedaan om hier te integreren. Het is een stap met toekomst omdat hij waarschijnlijk de auto-onderdelen-zaak van z’n vader kan overnemen.

Het is een moedige stap. Z’n vrouw ziet een bedrukte man, die niet gelukkig is. Zij wil haar man gelukkig zien en daarom hebben ze van de zomer besloten om toch daar als jong gezin hun leven op te gaan bouwen.

Het betekent dat ze alles moeten opgeven; beide hebben ze een goede baan, een koophuis dat verkocht moet worden en de spullen die via marktplaats een weg moeten vinden.

Ik wens ze veel zegen toe met het afbouwen van de zaken in Nederland en het opbouwen van de relaties, contacten en dergelijke in Zuid Afrika.

3 reacties op “We gaan emigreren

Reageren