Beeldhouwerk van Janusz Korczak - een goede herder?!

Bovenstaand beeld is gemaakt door kunstenaar Janusz Korczak. Hij gaf leiding aan een Joods weeshuis. Begin augustus 1942, kwamen Duitse soldaten meer dan 190 weeskinderen ophalen en ongeveer een dozijn stafleden om hun naar het vernietigingskamp Treblinka te brengen. Korczak hoefde niet mee te gaan wegens zijn achtergrond, maar hij sloeg het aanbod om achter te blijven meerdere keren af. Hij zei geen afstand te zullen doen van zijn kinderen. Bij hun vertrek werden de kinderen in hun mooiste kleren gekleed en ieder droeg een blauwe knapzak een lievelingsboek of -speeltje. Joshua Perle, een ooggetuige, beschrijft de processie:

…Een wonder gebeurde. Tweehonderd kinderen schreeuwden niet. Tweehonderd zuivere zielen, die ter dood worden veroordeeld, huilden niet. Niet

3 reacties op “Herder tot in de dood

Reageren