Spreker Henk Stoorvogel gebruikt in zijn preken vaak verhalen. Dat deed Jezus ook en verhalen spreken mensen aan. Zo ook onderstaand verhaal.

Een Afrikaanse koning had een boezemvriend. Ze groeiden samen op en waren altijd bij elkaar. De vriend zei bij postieve en negatieve situaties altijd: “Dat is goed”. Op een gegeven moment gingen ze samen jagen en tijdens de jacht gebeurde er een ongelukje; het geweer van de vriend ging plotseling af en hij schoot de duim van de koning eraf. De vriend zei: “Dit is goed.” “Nee” zei de koning, “dit is niet goed”. De koning werd boos en hij stopte zijn vriend in de gevangenis.

Een jaar later wilde de koning weer gaan jagen. Ditmaal zonder vriend hij ging jagen in een gevaarlijk gebied waar veel kannibalen woonden. Het lot trof hem, de koning werd gepakt door de kannibalen die hem vastbonden aan een paal. Ze draaiden rondjes om de paal en stookten de pot op, maar vlak voordat ze de koning in de pot wilden stoppen, keken ze nog eens goed naar hem en zagen dat hij zijn duim mistte.

Volgens hun gebruik mochten ze alleen ‘gave’ mensen opeten, dus lieten ze de koning vrij. De koning spoedde zich naar zijn vriend en vond het achteraf een domme daad om hem op te sluiten. Doordat zijn vriend zijn duim eraf had geschoten, was hij gered. De koning zei: “Dat was niet goed van mij”. De vriend zei: “dat was wel goed.” “Maar hoe kan het nou, dat je het wel goed vond om een jaar lang in de gevangenis te zitten?” vroeg de koning. “Als ik niet in de gevangenis had gezeten en meegeweest was op jacht, was ik opgegeten.” zei de vriend.

Wil je weten in welke context dit verhaal is gebruikt, beluister de hele preek

Één reactie op “Verhaal over de koning en zijn vriend”

Reageren