Volgens onderzoek laat tachtig procent van de Nederlanders wel eens een papiertje of blikje op straat achter. Als het afval blijft liggen kan het nog lang duren voordat het verteerd is:

  • sigarettenpeuk 1-5 jaar
  • bananenschil 3 jaar
  • plastic frisdrankfles 5-10 jaar
  • plastic zak 10-20 jaar
  • kauwgum 20-25 jaar
  • aluminium blikje 80 jaar tot 1 miljoen jaar
  • polystyreen patatbakje 90 jaar
  • plastic sixpack-houder 100 jaar
  • glazen fles 1 miljoen jaar (hoe hebben ze dit gemeten?!)

Ik stoor me al lange tijd aan het zwerfafval in het bos of langs de weg. Soms nam ik het wel eens mee, maar sinds kort heb ik voor een prikkie een prikstok gekocht bij de Action. ‘K kocht er gelijk twee, zodat ik samen met m’n zoon kan prikken. De eerste prikronde langs het fietspad achter, leverde al een emmer aan rondslingerende vuil op.

Op ikprikmee.nl staat meer informatie over zwerfval en prikacties.

Reageren