latlopen om de zak te verdienen
latlopen om de zak te verdienen met Maa:ke en (o)ma

Veel Hollandse gezinnen vieren sinterklaas rondom de datum en vieren pakjesavond. Na het eten worden er een aantal liederen gezongen en tijdens het gezang wordt er hard op de deur gebonkt gebeld, zwaait een zwarte handschoen pepernoten in de woonkamer en staat de zak in de gang. Vervolgens volgt er een gezellige avond met elkaar rondom de presentjes.

De PH-clan heeft daarnaast ook zijn eigen tradities. Het ‘heilig avondje’ werd aangegrepen om iemand in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hetgeen zij/hij had gedaan afgelopen jaar. Mijn moeder bakte drie taarten in de vorm van een hart. Mijn vader maakte gedichten en verwerkte hun inzet in dichtvorm. Rondom vijf december gingen we op pad om de taarten anoniem te bezorgen. Van tevoren kozen we onze schuilplek uit vanwaar we de voordeur in de gaten konden houden. We zetten het presentje voor de deur, belden hard aan, schreeuwden en bonkten op de ramen en deuren om vervolgens hard weg te rennen. (Terwijl ik het schrijf word ik enthousiast en kan niet wachten totdat ik taarten mag bezorgen met de boys.)

Een andere PH-Sint traditie is dat we na de warme hap de zak moeten verdienen en een speurtocht doen in maffe kleren. Zo ook gisteren in Zwolle. Na een intro-film met instructies werden we door de sportpiet begeleid en moesten we ons heisen in verschillende sportuniformen. Tijdens de speurtocht deden we drie wedstrijdjes tegen een ander team. Een parcoursje over een speeltuinhindernis (waar Franc-ien een blauwe plek aan over hield) de bal gooien in een basket en latlopen tegen elkaar. Het is heerlijk om even gek te doen en de zak te moeten veroveren. Bekijk de foto’s van m’n broer.

Tot slot. Heb jij ook een (gekke) Sint-traditie?! Reageer!

Reageren