Gisteren had ik een gesprek met een avonturiers-echtpaar die in Mali werken. Beide zijn technische zendelingen en brengen vooral techniek aan zoals zonnepanelen. Zij doet daarbij nog een stuk website, fotografie en film en hij heeft een agrarische achtergrond en begeleidt Malinezen met een stukje land. Ik ben enthousiast over hun verhalen.

Ze vertelden dat de Malinezen boeren zoals ze het tientallen jaren doen. Met een dikke spijker in de grond achter de buffel aan. Zo’n 7 cm diep. Maar wat gebeurt er als je 14 cm diep gaat ploegen en dan gaat zaaien?! Een boer geloofde het niet en ploegde traditioneel. Zijn beide buurmannen volgden het agrarische advies op en ploegden dieper. De mais werd gezaaid en wat gebeurt er?! Bij de traditionele boer kwam het op traditionele hoogte. Zijn opbrengst was, wat hij al jaren kreeg. De mais bij de buren was een meter hoger en had veel meer maiskolven dan de traditionele oogst.

Moraal van dit verhaal: kennis delen is belangrijker dan geld geven. Op die manier dragen de avonturiers een steentje bij aan de boterham van een Malinese boeren en krijgen ze de gelegenheid om te vertellen over Jezus. Hij vertelde zelf ook agrarische verhalen.

bekijk foto’s uit Mali

 

Reageren