Gisteren keken vrouwlief en ik het programma blood sweat luxaries. ’t gaf een doorkijkje waar goud wordt gedolven en wat er met onze afgedankte computers gebeurt in Afrika.

Zo gingen vijf jongeren daadwerkelijk naar de plekken waar men goud delft en werkten twee dagen mee met de locale bevolking voor en hongerloontje. Voor het goud dragen 20 vrouwen 160 emmers met zand a 20 kg per dag naar boven. Dat zand wordt gefilterd op goud en verhandeld naar de westerse wereld.

Oude PC’s mogen niet naar Afrika vervoerd worden, maar dat gebeurt toch. Daar slaan kinderen (4 jaar en ouder) ze kapot met stenen voor het beetje koper en andere grondstoffen.’t Is echt te erg voor woorden hoe wij met name de westerse wereld de aarde beheren…

Ik kan geen link via uitzending gemist vinden. Het BNN-programma maakte veel indruk. Vrijdag 20:30 ned3.

Reageren