jabbok

Vandaag ging de preek over Jacobs leven in relatie tot loslaten. Jacob was een vasthouder en wilde veel zelf regelen. Denk aan het eerstgeboorterecht en later de zegen. Na de zegen vluchtte hij en moest alles loslaten / vluchten om in leven te blijven.

Jaren later wil hij Esau ontmoeten. Toch houdt hij vast aan zijn eigen tactiek: Eerst stuurt hij boden/verkenners erop uit, daarna wordt hij bang en verdeelt de club in tweeën, tenslotte stuurt hij minimaal drie groepen cadeaus in de vorm van vee. Hij blijft zelf achter met zijn vrouw en kinderen.

En wederom moet hij alles loslaten en zich afhankelijk opstellen van God. Hij wil zijn broer gunstig stemmen, maar daar hangt het niet vanaf! Na een worsteling bij de rivier de Jabbok raakt hij mank. Elke dag wordt hij eraan herinnerd, dat hij wel moet loslaten en het overgeven aan God. Das trouwens een mooi bruggetje naar het thema van de reveilweek: ont-moeten.

Reageren