Na het lift-avontuur heb ik de lifttips van mijn broertje bewerkt en ze op een rijtje gezet. Mocht je ooit overwegen te willen gaan liften, echt doen.

 1. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet en neem niet teveel bagage mee.
 2. Maak van tevoren een bordje. Gebruik wit karton en beplak dat helemaal met doorzichtig tape. Met een donkere white-board marker kun je dan bestemmingen opschrijven en verwijderen. (met papieren zakdoekjes maak je het bord schoon)
 3. Zorg ervoor dat je opvalt, maar niet voor gek verklaard wordt. Een blauwe AH boodschappentas (her)kent iedereen.
 4. Lift en stop op strategische punten: benzinestations en bij tol-heffingen (evt. op- en afritten)
 5. Neem een kleine PC of uitgebreide telefoon mee met wifi. Daarmee kan je e-mailen naar het thuisfront, een hotel zoeken etc.
 6. Neem een GPS mee zodat je weet waar je zit en waar je naar toe moet. Noteer van tevoren coördinatoren van bestemmingen via google earth.
 7. Houd vol; Het kan zomaar drie uur duren, voordat je opgepikt wordt.
 8. Heb een actieve houding en keep smiling. Wie neemt een plumpudding langs de wegkant mee?! Maak oogcontact met de bestuurders.
 9. Lift in zomerse temperaturen of zorg voor voldoende warme kleding.
 10. Ga nooit in het centrum van een (grote) stad liften. Zorg dat je door de stad heen geloodst wordt. Ben je er wel in, ga met het openbaar vervoer z.s.m. uit de stad.
 11. Focus je op de toekomst/het doel en niet op de geschiede liften. Het had allemaal anders kunnen lopen dan je had gedacht.
 12. Spreek mensen aan die een auto bezitten, je hebt dan meer kans op een lift.
 13. Ga niet klakkeloos op elke liftaanbod in. Weeg het af, hoe lang en hoe ver hij/zij je kan brengen en waar hij/zij je kan afzetten.
 14. Per dag kan je zo’n 500 kilometer liften. Ga je meerdere dagen, zorg voor een dag-target en een plan B.

Morgen een ander onderwerp, als toetje nog twee filmpjes: film 1 film 2

Reageren