De keerzijde van Marktplaats is dat je niet iedereen kan vertrouwen. Hoewel ik al voor duizenden euro’s heb verhandeld, heb ik voor het eerst te maken met oplichting, waarbij het gaat om een bedrag van 200 euro. Ik heb contact gehad met de verkopers per mail en telefoon om een product af te nemen. Per mail hebben we dit vastgelegd en gegevens uitgewisseld. Ik heb het geld overgemaakt en vervolgens krijg ik niet wat ik op zit te wachten.Ik merk dat de verkopers vol zitten met smoesjes die je telkens aan het lijntje houden, het is dan ook absoluut niet hun schuld, sterker nog, ik ben de schuldige:

 • Track and trace bonnetjes ben ik kwijt. (terwijl ik hier van tevoren om heb gevraagd)
 • Ik zal bij de TNT navragen waar het pakketje is gebleven.
 • Internetbankieren ligt eruit.
 • Ik heb nu even geen geld, als mijn loon binnen is maak ik het over.
 • Je krijgt je geld echt wel, ook al doe je aangifte enz.

Ik merk dat ik ontzettend fel wordt als mij onrecht wordt aangedaan. Daar kan ik moeilijk tegen. Als ik echt geen geld krijg:

  • Doe ik aangifte bij Marktplaats + verkopersnummer doorgeven
  • Doe ik aangifte bij de politie (als dat kan voor dat bedrag)
  • Bel ik mijn eigen bank en die van hen en vraag of ze het willen retourneren
  • Post al hun privégegevens + de mailconversatie op diverse oplichting & internetfora. (Dan zijn andere kopers in ieder geval beschermd voor hun praktijken, je gunt dit echt niemand)

   Tenslotte nog tips om oplichting te voorkomen:

    • Probeer live te verkopen. Geld in ruil voor het product, handje-kontantje.
    • Koop op afstand; gebruik Paypall, Wordt het product niet geleverd dan trek je je geld terug.
    • Geef de daders een gezicht, door ze digitaal aan een schandpaal te nagelen.
    • Maak afspraken per mail.
    • Probeer vooraf alle gegevens van die persoon te achterhalen (via google)
    • Heb je geen klik met de andere partij? Moet het geld per direct overgemaakt worden. Doe geen zaken met die persoon.

     Reageren