Zinloos vandalisme, een pleonasme of een combinatie van zinloos geweld tegen attributen?! Ik kreeg vandaag een mailtje van GAiN dat er een trailer was beschadigd. Lees hieronder het persbericht wat ik schreef:

Vandalisme aan vrachtwagen; Hulporganisatie de dupe van opzettelijke vernielingen

Een vrachtwagen, onderdeel van de hulporganisatie GAiN, is in de nacht van zaterdag 26 of zondag 27 juni opzettelijk vernield. Alle lampjes rondom waren er afgesloopt en de bedrading is moedwillig doorgeknipt van de geparkeerde trailer op de algemene vrachtwagenparkeerplaats aan de Deltaweg in Sleeuwijk.

Met name het doorknippen van de elektra in de centrale bedradingkast kostte veel inspanning omdat je er lastig bij kan. Eigenaar Ad Bor: “Ik kan er niet bij dat iemand dit doet. We rijden regelmatig naar Oost Europa met een hulptransport. Vaak vragen mensen hoe veilig het daar is. In de afgelopen vijftien jaar met 1,3 miljoen gereden kilometers is wel eens een lampje gestolen, maar nooit was er sprake van moedwillige vernieling zoals nu het geval is. Het gebeurt gewoon in Nederland nota bene!”

Gevolgen
De reparatie van de elektra is gecompliceerd omdat de draden op elkaar lijken en allemaal bij elkaar uitkomen. Daarnaast is de trailer buiten werking, terwijl het werk doorgaat. Met het oponthoud hebben we een rit moeten uitbesteden aan een transportonderneming wat 500 euro per dag kost.

GAiN had de tweedehands trailer net nieuw in de vloot. De trailer vervoert hulpgoederen zoals kleding, meubelen en rolstoelen om mensen in nood te helpen.

Reageren