Tien jaar geleden was ik in Sri Lanka op werkvakantie. Soms ontvang ik e-mails uit dit land. Dit bijzondere verhaal wil ik delen met jullie:

Een voorganger uit een Sri Lankaans dorpje ondervond veel weerstand van de religieuze leiders en de inwoners van het dorp. Vanwege deze situatie besloot hij geen kerk te bouwen, maar samenkomsten te houden bij gelovigen aan huis. Een kerkgebouw zou alleen maar meer aanstoot geven; een wijze beslissing!

De houding van veel dorpelingen veranderde na een dramatische gebeurtenis. Terwijl de voorganger in de rivier aan het baden was, hoorde hij dat er vlakbij mensen in paniek waren. Toen hij poolshoogte ging nemen, bleek dat een jongen tijdens het duiken in een sluis niet meer boven water was gekomen. Kinderen vinden het leuk om op bepaalde tijden, als de sluisdeur gedeeltelijk omhoog is, er onderdoor te duiken.

De jongen was al zo’n twintig minuten onder water, toen de voorganger bij de sluis aankwam. Niemand durfde het water in te gaan. De sluis was erg diep, het water was gitzwart en er was geen houvast aan de sluisdeur of kademuren. De voorganger besloot toch naar de bodem van de sluis te duiken. Hij kon niets zien, maar al tastend kwam hij erachter dat de jongen met zijn hoofd achter de sluisdeur was blijven steken. Om het lichaam naar boven te krijgen, moest de sluisdeur eerst omhoog worden geschoven. De sleutel van de sluisdeur was bij de sluiswachter in het dorp en het duurde meer dan een half uur voordat de sleutel was gevonden en de sluisdeur omhoog kon.

Nadat het lichaam geborgen was, liep de voorganger naar huis. Terwijl hij zich omdraaide en wegliep, kwam plots het verhaal van Elia in zijn gedachten, die door God gebruikt werd een jongen uit de dood op te wekken. Deze ervaring was zo sterk aanwezig. Hij keerde terug en bad voor de verdronken jongen. Maar er gebeurde niets en de omstanders verklaarden hem voor gek.

Ondanks de bespotting, voelde hij een sterke drang het lichaam naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen. Er was alleen een bromfiets beschikbaar. Met het dode lichaam tussen de rijder en de voorganger in, bereikten ze uiteindelijk het ziekenhuis. De jongen was ondertussen ruim twee uur dood.

Toen een vrouwelijke dokter het lichaam aan het onderzoeken was, begon de jongen plotseling te ademen en opende zijn ogen!! De dokter was verbijsterd, want ze had zojuist geconstateerd dat de jongen alle verschijnselen van verdrinking had. Na een observatie van een paar dagen in het ziekenhuis, keerde de twaalfjarige jongen terug naar huis. De hereniging met zijn ouders was bijzonder emotioneel. Het hele gezin is tot geloof gekomen en veel mensen hebben dit wonder van dichtbij meegemaakt. De vijandigheid is afgenomen en mensen komen naar de voorganger toe voor gebed en andere noden.

De voorganger beschreef deze gebeurtenis niet op een spectaculaire wijze, maar vanuit een houding dat dit de realiteit is wanneer je de Here Jezus dient. Het toont hoe de Here Jezus zijn bestaan en grootheid toont aan mensen in een afgelegen dorpje, ergens in Sri Lanka.

Reageren