Ieder jaar is het Koninginnedag. En Koninginnedag staat voor een nationaal feest. Vorig jaar kreeg het het feest een zwart randje door de zwarte Swift. Vandaag zie ik gelukkig weer een hoog feestgehalte. Koninginnedag is geworteld in onze Nederlandse nationaliteit. Ik geloof dat op de vele NL-ambassades Nederlandsers elkaar ontmoeten. Haring en bitterballen worden dan ingevlogen. Vele Hollanders ver weg ervaren dan ook het oer-Hollandse gevoel.

Natuurlijk hoort bij deze dag een aubade, optocht met fietsen of kinderen in vrachtwagens, toespraak van de burgemeester, het zingen van het Wilhelmus (wie kent de twee coupletten uit z’n hoofd?) en kleedjesmarkt (Veluws woord voor rommelmarkt). Vanochtend waren we er vroeg eruit om de rotzooi van anderen te onderzoeken op waarde. We zochten niet iets specifieks maar kwamen terug met speelgoedauto’s voor de kids, rummikub, een braadpan voor op de houtkachel, twee lampen die ik ga pimpen voor het nieuwe kantoor en dubbele schaatsijzers voor kinderen.

De twee klappers waren een  Ferrari-rode pucky voor Elias en een doos vol met houten brio-spoor-speelgoed. Weer meer speelgoed. Soms verdrinken we erin en opruimen kost steeds meer tijd. Mijn Koninginnedag is met deze buit geslaagd. De traditionele feest avond /nacht laat ik over aan de jeugd. Dan lig ik lekker onder de wol, na te genieten van mijn mooie Hollandse vrije dag.

Reageren