Vandaag een stukje over het nieuwe werken. In mijn nieuwe baan werk ik veel thuis en pas Het Nieuwe Werken (HNW) toe. Daarbij gaat het om het flexibiliseren van het werk naar tijd en plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT-oplossingen voor onderlinge communicatie en samenwerking. Ik ben blij dat ik dit kan en mag doen. Ik merk dat het mij veel voldoening en flexibiliteit geeft. Als het mooi weer is kan ik buiten werken, als Francien even weg is, kan ik op de kinderen passen en zit ik niet in de file (en bezorg anderen een kortere file). Als ik wil doorwerken, werk ik ’s avonds of ’s nachts. Ik beheer zelf de agenda en heb veel vertrouwen van mijn werkgever gekregen.

Veel mensen zien geen heil in het nieuwe werken. Als werkgever moet je je werknemer loslaten. Je weet niet of hij echt werkt… Daarnaast is het soms lastig qua discipline. Als je thuis bent, wordt je dan niet teveel afgeleid door anderen in huis of andere werkzaamheden? Jawel, maar je moet er tegen kunnen. En ook daarin kan je een balans vinden. Ik durf te beweren dat bij zelfstandige PC-werkzaamheden je thuis productiever bent dan op kantoor. Je wordt niet opgehouden door collega’s, krijgt veel minder telefoontjes en kan gewoon in je eigen vertrouwde omgeving werken. Werknemers op kantoor zijn gemiddeld ook maar 70 procent actief en actief op nieuws en profielensites.

Meer weten: www.overhetnieuwewerken.nl

Reageren