Vandaag had ik een Iprox training bij Rijkswaterstaat in Lelystad. Daar werden de verandering zichtbaar van een versie 3 naar een versie 4. Iprox wordt binnen de overheid veel gebruikt als CMS-systeem. Een cms-systeem is de achterkant van een website. Daarin kun je de opmaak en indeling van de site bepalen.

Ik baal soms van de onmogelijkheden van de systemen. Zo kon je met het nieuwe systeem niet embedden. Embedden is het insluiten van een script. Een bestand, bijvoorbeeld een filmpje wordt dan op je eigen site getoond en niet op de site waar het staat. Dit biedt voordelen dat de bezoekers op je eigen site blijven.

Een bekend voorbeeld van het embedden gebeurt met video’s (youtube), maar ook bladerbare pdf-jes (issuu.com), twitter, google maps kan je doen. Het cms-moet het alleen wel accepteren…

Reageren