Vandaag ging het over de ‘goede herder’ (luc 15:1-7). Maar ‘goede’ vind ik eigenlijk slecht uitgedrukt. Het woord ‘goed’ heeft net zoveel inhoud als ‘leuk’. Een beter bijvoeglijk naamwoord is ‘zorgzaam’ of ‘bewogen’. Als het schaap gevonden is dan reageert hij niet zijn zoekfrustratie af of geeft het dier een mep. Zoals wij vaak doen. Nee, hij is vol vreugde bij het vinden van dat ene schaap en is een ‘happy herder’.

Schapen dwalen. Mensen ook. Onze levensweg is één grote zoektocht. We dwalen te vaak af op het gebied van: trouw, relaties, geloof, wetenschap, zorg etc. Hij citeerde Dagobert Duck, die rondspartelde op de bodem van zijn leeg geroofde geldpakhuis: “mijn ziel en zaligheid hebben ze meegenomen”. Zijn afdwaling is het geld. Laten we ons richten op de zorgzame Herder om dwalingen zo veel mogelijk te voorkomen.

Reageren